LogoConnect

Voorlezen op alle leeftijden

0-4 maanden

een liedje of een versje is een fijne eerste kennismaking met taal. Zing er eentje uit het hoofd of haal ideeën uit cd’s. Het kan op elk moment van de dag.
 

4-8 maanden

spelen met stoffen en plastieken boekjes in felle kleuren – boekjes met geluiden. Samen spelen en ontdekt hoe een boek werkt. Onze gemeente lanceerde dit jaar Boekbaby’s, samen met de Provincie Limburg. Vanaf 6 maanden ontvang je als kersverse ouder een babypakket met twee boeken en info over voorlezen en over de bib. Project uit Groot-Brittannië: dat 20 % beter presteert op taal-en luistervaardigheid.

8-12 maanden

in stevig kartonboekjes met één afbeelding leert het kind dat alles een naam heeft. Hij legt stilaan de link met de echte wereld.  In aansluiting met de boekbaby’s ontvangen de jonge ouders later van de Bib een peuterpakket met 2 boeken en tips van de Bib.
 

12-24 maanden

Boeken met een piepklein verhaal nodigen uit om samen met de peuter te vertellen. Je geeft het kind tijd om te reageren en speelt in op wat hij zegt
 

Vanaf 2;06 jaar

samen liedjes zingen die je kind op school leert of vanuit je eigen kindertijd. Later zal je kind zeggen dat dit het leukste moment was van de dag. Fundels: digitale prentenboeken met Fun voor kleuters vanaf 3 jaar tot 8 jaar.
 

Vanaf 6 jaar

gaat je kind zelf lezen. Het is belangrijk dat je blijft voorlezen. Door het verhaal te beluisteren, erover te praten en door samen te zijn. Kies een boek die aansluit bij je kind. Andere soorten boeken voor allerlei soorten lezers: strips, luisterboeken, tijdschriften, informatieve boeken.